0:00 / 0:00

Verhalen van hoop

Hoe vertel je aan je kinderen en je ouders dat je kanker hebt? Waarop hoop je wanneer je midden in de behandeling helemaal overmand wordt door angst? Hoe vul je je nieuwe leven in na de ziekte? En wat als je partner kanker heeft? Enkele betrokkenen getuigen over hoe zij met hun ziekte of die van hun partner omgaan en waaruit zij hoop putten.


Deel je verhaal

  • Lieve Lijnen

    "Oma, wanneer ga je nou dood?" Ik ben Lieve Lijnen en was al sinds 2011 in behandeling voor kanker toen mijn vijfjarige kleindochter die vraag stelde. Wat begon met een melanoom op mijn hiel eindigde in uitzaaiingen in mijn hersenen. De tumoren bevonden zich bij mijn spraakcentrum, dus was een acute behandeling nodig. Ik kreeg eerst target therapie, een zware behandeling. Twee uur voor de inname moest ik nuchter zijn en mocht niet afwijken van een strak innameschema. Ik leed aan slapeloosheid en had last van mijn maag en darmen. Maar wanneer ik zou stoppen met de pillen zou de kanker terugkomen. Na twee jaar begon mijn lichaam tegen de therapie te reageren. Ik kreeg koortsaanvallen met soms temperaturen van 40 graden. Toen moest ik gokken: immunotherapie heeft zes maanden nodig om effectief te zijn. Indien mijn hersentumoren in die tijd te heftig zouden groeien voordat de immunotherapie zijn effect had, waren de gevolgen fataal. Dankzij immunotherapie ben ik nu in volledige remissie. Mijn natuurlijke afweersysteem werd gebruikt om de kanker te viseren en enkel de kwaadaardige cellen uit te schakelen. Ik ben soms moe, heb een erg droge huid en soms veel jeuk, maar dat is minimaal vergeleken met wat ik allemaal al heb gehad.


‘Switch to Hope’ is een initiatief van de volgende organisaties met de steun van Bristol-Myers Squibb: Borstkanker Vlaanderen, CMP Vlaanderen, European Cancer Patient Coalition (ECPC), Hodgkin en non-Hodgkin vzw, Lymfklierkanker Vereniging Vlaanderen, Melanoompunt, Mymu, Stichting Tegen Kanker, Talkblue Vlaanderen en Vie et Cancer.

Privacy | Social media guidelines ONCBE18NP04568-01