0:00 / 0:00

Andrea Cornez : Werken na kanker. Geloof in je kracht.

Een gesprek met Andrea Cornez, ex-kankerpatiënte en ALLEZI-coach: zij helpt mensen terug aan het werk na kanker.

Werken na kanker: geloof in je kracht

Ziek zijn maakt deel uit van je leven en dus ook van je job. Sommigen onder ons kunnen gedeeltelijk blijven werken. Anderen vallen lange tijd uit en moeten de draad weer helemaal oppikken.

Dat opnieuw gaan werken is een sleutelmoment in je leven. Je wil niets liever dan weer voor 100% aan de slag gaan en het “gewone leven” oppikken. Maar dan sta je daar ineens helemaal alleen voor. Je bent toch genezen? Alles is toch terug helemaal oké?

Hoe geweldig de begeleiding en de steun tijdens de ziekte is, heel veel daarvan valt weg eens je “genezen” wordt verklaard. Maar dan begint het juist.

De behandeling is dan wel achter de rug, je kan nog verrassend veel last hebben van neveneffecten die soms nog lang nazinderen: een hoop medicatie die je nog moet nemen of hardnekkige vermoeidheid omdat je lichaam toch nog wat extra tijd nodig heeft om weer optimaal te functioneren.

Bovendien sta je nu misschien helemaal anders in het leven en past die job niet meer bij wie je bent en waar je voor staat. Zo’n ziekte doet wat met een mens…

“Het is zeer belangrijk dat je zo snel mogelijk over je werkhervatting begint na te denken eens je je beter begint te voelen,” raadt Andrea aan. Zij helpt als professionele Allezi-coach mensen bij hun re-integratietraject, “Praat erover met je oncoloog en met de controlearts van je ziekenfonds. In samenspraak met hen kan je beslissen wanneer je er effectief voor gaat.”

Daar sta je dan, voor je nieuwe, grote uitdaging

Terug gaan werken is anders voor iedereen. Elk traject is ook verschillend, afhankelijk van wie je bent, van het type kanker dat je overleefde, van de behandeling die je onderging, van het werk dat je deed, van je werkgever, van je collega’s,…

Andrea maakte het als ex-kankerpatiënte zelf mee. “Wat ik nu merk, is dat de meesten heel hard worstelen met twee tegenstrijdige gevoelens: de grote goesting om erin te vliegen en te her-integreren, maar ook een torenhoog schuldgevoel dat het (nog) niet voor 100% lukt”, vertelt ze openhartig.

“Dat had ik ook heel erg. Het is dan echt belangrijk te beseffen dat je in een traject zit, dat je nog maar aan de start staat van een nieuw begin. Dat wil zeggen dat die 100% nog wel komt, dat je ernaar kan opbouwen. Bij sommigen kan het meer dan een jaar duren voor ze weer helemaal terug zijn. Daarom is een coach die je dat helpt inzien en je door de moeilijke momenten helpt goud waard.

Zelf heb ik nu mijn evenwicht gevonden en kan ik weer voltijds werken. Ik heb mijn tijd bewust opgesplitst: ik doe drie dagen mijn job als HR-consultant en de overige twee dagen zet ik mij in als coach om andere mensen met kanker te helpen ook terug aan de slag te gaan.’s Avonds coachen is zowel voor mij als de persoon in kwestie soms gewoon te vermoeiend.”

“ Het is zeer belangrijk dat je zo snel mogelijk over je werkhervatting begint na te denken eens je je beter begint te voelen. ”
— Andrea Cornez

Jammer genoeg moest Andrea in haar eigen traject ondervinden dat er bitter weinig structurele ondersteuning bestaat voor wie terug aan de slag wil na of tijdens een kankerbehandeling. Daarom ging ze op zoek naar een manier om iets te betekenen voor mensen die, net zoals zij, de draad terug willen oppikken na kanker.

“Dat was voor mij persoonlijk heel belangrijk: iets kunnen doen voor lotgenoten. Ik heb namelijk ervaren hoe alleen je ervoor kan staan. We willen onze familie en vrienden niet nog eens lastig vallen, nu ze eindelijk opgelucht ademhalen dat we weer “oké” zijn,”  vertelt ze nog. “Als coach kan ik de nodige ondersteuning bieden.”

Als HR-consultant én ex-kankerpatiënte kan ze zich perfect inleven in de moeilijkheden die zowel de werknemer als de werkgever na een langdurige afwezigheid kunnen ondervinden. Ze ging op zoek naar gelijkgestemde coaches die ook mensen met kanker helpen. Ze ontmoette onder andere Magali Mertens de Wilmar, secretaris-generaal van de vereniging Werk en Kanker. Samen ijverden ze mee voor een structurele oplossing.

En die kwam er. Met de steun van Stichting tegen Kanker en The Majin Foundation ontstond ALLEZI, een netwerk van coaches die via een specifieke opleiding en opvolging gespecialiseerd zijn in het begeleiden van mensen die na kanker terug aan het werk willen. ALLEZI fungeert ook als kwaliteitslabel voor die begeleiding.

De opleidingen met ALLEZI-certificatie geven de coaches de nodige kennis in verschillende domeinen om de patiënt een volledige omkadering te kunnen bieden:

-        wetenschappelijke kennis: weten wat kanker is, medische basiskennis van de ziekte, behandelingen, neveneffecten, enz.

-        menselijke psychologie: leven met/na een ziekte, emotiebeheer,…

-        sociale kaart: wetgeving en regeling voor terugbetalingen, werking mutualiteiten, bestaande structuren en re-integratieprojecten, enz.

Andrea: “Het is cruciaal dat wij een degelijke opleiding en begeleiding krijgen, zodat de mensen die we helpen ook écht geholpen worden, de draad terug kunnen oppikken en opnieuw een volwaardig, gelukkig leven kunnen opbouwen. Als coach is je rol te belangrijk om er lichtzinnig mee om te gaan.”

“ Ik heb mijn tijd bewust opgesplitst: ik doe drie dagen mijn job als HR-consultant en de overige twee dagen zet ik mij in als coach om andere mensen met kanker te helpen. ”
— Andrea Cornez

Blijf niet alleen in je hoekje zitten

Andrea volgde die opleiding en is nu één van de ALLEZI-coaches. “Wij zoeken samen met jou naar je nieuwe evenwicht, waarbij we stap voor stap werken aan je re-integratie op het werk of bij een andere activiteit. Mijn rol is ervoor zorgen dat jij je goed voelt, dat je in je krachten en competenties gelooft”, zegt Andrea overtuigd. “Jij kiest of je daar familie, een vriend of iemand anders wil bij betrekken of niet.”

Elk traject is anders en vraagt best wel wat coördinatie en samenspraak van een heleboel mensen: jezelf, je begeleidende arts, je werkgever, je collega’s, de controlearts van je ziekenfonds,…

 

Bovendien heeft niet elk bedrijf dezelfde cultuur en openheid. Moet je eigenlijk wel praten over je kanker? Of is dat taboe? “Dat hangt heel sterk af van de bedrijfscultuur, de persoonlijkheid van je manager, de relatie die je had of hebt met je collega’s, maar ook van jezelf: hoe voel je je daarbij? Het belangrijkste is dat je doet waar jij je comfortabel bij voelt. Volg je intuïtie”, legt Andrea uit.

“Want je bokst ook op tegen een doembeeld dat velen blijken te hebben: mensen die herbeginnen na een ziekte zijn zwak. Dat maakt mij kwaad, want niets is minder waar. Iemand die een ziekte als kanker te verwerken krijgt, ontwikkelt net een hoop vaardigheden en competenties. Denk dus niet dat je alleen veel kwijt bent, je hebt ook ongelofelijk veel weerbaarheid en veerkracht ontwikkeld.  Ik geef graag het volgende voorbeeld: misschien hebben je collega’s wel een zwaar en druk weekend gehad en lopen ze er ook wel wat moe bij op maandag, maar jij hebt wel chemo, bestraling, haaruitval, het nieuws dat je misschien zou sterven en een boel nare neveneffecten gehad. En jij bent daar allemaal doorgekomen. Wie is dan de sterkste? Gun jezelf tijd om er op je eigen ritme weer helemaal te staan.”

Starten met je re-integratie op het werk helpt je ook vooruit. Ondanks de neveneffecten die je nog kan ervaren, de opstekende vermoeidheid, of soms het onbegrip van anderen, geven het teruggevonden sociaal contact en het gevoel weer iets te kunnen betekenen voor collega’s en familie thuis, ook financieel, ongelofelijk veel positieve energie.

“ Het belangrijkste is dat je doet waar jij je comfortabel bij voelt. Volg je intuïtie. ”
— Andrea Cornez

Bespreek het zo snel mogelijk

“Het is heel belangrijk dat je er op tijd begint over na te denken. Dat je het bespreekt met je oncoloog, de controlearts van de mutualiteit en ook met je werkgever. Maak samen een stappenplan. Maar jíj beslist, jíj neemt weer controle over je eigen leven. Volg daarbij je intuïtie en geloof in jezelf.  

Probeer daarom, hoe moeilijk het soms ook is, in contact te blijven met je collega’s, je (HR-)manager. Het werkt ondersteunend, ook wanneer je achteraf terug gaat werken. Wat ze niet zien of horen, kunnen ze niet weten. Als je genezen bent en er goed uitziet, kunnen zij niet altijd begrijpen dat je het nog heel moeilijk hebt door de hardnekkige neveneffecten van de behandeling of nabehandeling, en dat je daarom niet meteen terug 100% bent. Praten helpt.”

Hoe begin je aan zoiets? We geven graag de 3 belangrijkste vragen mee die je je best stelt als je graag weer aan de slag gaat:

-        Hoe voel ik mij?

-        Hoe zit het met mijn lichaam? Heb ik (nog) beperkingen?

-        Zie ik het nog zitten om die job te doen, past die nog bij mij? Je waarden en overtuigingen kunnen veranderd zijn, waardoor je geen voldoening meer haalt uit je job, maar dat merk je soms pas eens je aan de slag bent.

Een coach of psycholoog kan je daarbij helpen en jou stap voor stap bijstaan tot je er weer helemaal staat. Misschien wil je je professioneel heroriënteren, bestaat er wel of niet een re-integratieplan binnen je bedrijf, kan en wil je dat doen via de VDAB…

“Maar vooral, en ik herhaal: volg je intuïtie en geloof in jezelf!, dixit Andrea.

Blijf niet alleen in je hoekje zitten. Zoek lotgenoten en groepen met jouw specifieke kanker op. “Ook al wil je er misschien niets meer over horen, angsten kunnen onverwacht de kop op steken. Dan is de steun van mensen die hetzelfde hebben meegemaakt meer dan welkom. Je vindt er trouwens heel wat online, zoals op Facebook en dergelijke”, raadt ze nog aan. 

 

Hoe vind je een coach?

Op www.allezi.be vind je een coach in jouw buurt.

“Wij zijn onafhankelijk,” legt Andrea nog uit. “We hebben naast ALLEZI elk ons eigen netwerk, Facebookpagina, LinkedIn-profiel enz. Het belangrijkste is dat er een persoonlijke klik is. Enkel zo kan je het maximum uit de coaching halen. Vraag een kennismakingsgesprek, geheel vrijblijvend. Klikt het niet, dan verwijzen we je graag door naar collega-coaches. In alle eerlijkheid, no hard feelings.”

Je kan ook altijd de vraag stellen bij Kankerinfo, de telefonische hulplijn van Stichting tegen Kanker, op Facebook en LinkedIn zoeken of vraag even rondom je of iemand ervaring heeft met een coach en je kan doorverwijzen.

Andrea vind je op:

LinkedIn: linkedin.com/in/andreacornez
Facebook: https://www.facebook.com/pictmysoulcoachingcancer/
Of via de website : www.allezi.be

 

‘Switch to Hope’ is een initiatief van de volgende organisaties met de steun van Bristol-Myers Squibb: Borstkanker Vlaanderen, CMP Vlaanderen, European Cancer Patient Coalition (ECPC), Hodgkin en non-Hodgkin vzw, Lymfklierkanker Vereniging Vlaanderen, Melanoompunt, Mymu, Stichting Tegen Kanker, Talkblue Vlaanderen en Vie et Cancer.

Privacy | Social media guidelines ONCBE18NP04568-01