0:00 / 0:00

Ontmoetingsdag
Switch to Hope

Op zondag 3 februari 2019 zijn mensen die met kanker te maken krijgen – als patiënt, partner, familielid of vriend – welkom in Flagey in Brussel voor een informeel, maar ook leerrijk en actief ontmoetingsmoment. Een dag van hoop waarop we samen naar kanker kijken, op een andere manier dan gewoonlijk. Niet met de arts of zorgverlener, maar wel aan de hand van authentieke getuigenissen gebracht door Bert Kruismans, Lieve Blancquaert en Jazzmijn, tijdens workshops en warme gesprekken.

‘Switch to Hope’ gaat over de vaak onderbelichte emotionele en sociale impact van kanker op jou als mens en laat je hopelijk de ziekte ook voor even vergeten!


Schrijf je in

Bert Kruismans

Bert Kruismans maakte de afgelopen 20 jaar negen soloshows waarmee hij een resem trouwe fans achter zich schaarde. Met ‘La Flandre pour les nuls’ was hij de eerste Vlaamse conferencier die de taalgrens overstak en er sindsdien ook een vaste plaats in tv-shows heeft. Bert analyseert de gebeurtenissen graag vanuit het perspectief van mensen die anders nooit een stem krijgen en vraagt zich af: ‘Zijn de dingen wel wat ze lijken?’ Met finesse, vlijmscherp en toch nooit kwetsend, rekent Bert af met hardnekkige clichés en jammerlijke misverstanden. Voor ‘Switch to Hope’ kruipt Bert in de huid van mensen die leven met kanker.

Lieve Blancquaert

Lieve Blancquaert is één van Vlaanderens bekendste fotografes en documentairemaaksters. Al 30 jaar maakt ze portretten waarmee ze haar publiek uitnodigt écht naar mensen te kijken in werken zoals ‘Vrouw’, ‘Twee borsten’, ‘Inshallah, mevrouw’ en ‘Mijn status is positief’. De laatste jaren oogst Lieve veel succes met haar televisiereeksen en boeken ‘Birth Day’, ‘Wedding Day’ en ‘Last Days’ waarin ze een ode brengt aan het leven. In haar typisch ontwapenende stijl slaagt Lieve er keer op keer in het diep menselijke in haar gesprekspartner naar boven te halen en in beeld te brengen vanuit een onnoemlijk respect voor wie voor haar lens staat. Voor ‘Switch to Hope’ interviewde Lieve mensen die leven met kanker.

Jazzmijn

Jazzmijn is een Belgisch danscollectief en een dansschool die al 37 jaar bestaat. Ontstaan vanuit de jazz-hype in de jaren ’80 kan Jazzmijn vandaag talrijke stijlen aan, van Flamenco tot modern dance en urban. Behalve in danswedstrijden als Fifth Avenue, Young Dancers Competition, Dancewaves, en dit jaar ook in Legacy en Dance Attack, geeft Jazzmijn vaak zijn medewerking in tv-programma’s zoals ‘Dancing with the Stars’, ‘Belgium’s got Talent’ en ‘Over Winnaars’ met Koen Wauters. “Dans raakt mensen anders dan woord en beeld en is daarom een mooie aanvulling voor ‘Switch to Hope', aldus Melissa Briesen, choreografe bij Jazzmijn. “We doorbreken de dagelijkse realiteit, nemen de aanwezigen mee doorheen de voorstelling en laten hen van het moment genieten.”

  • 10:00u
    Verwelkoming en koffie
  • 10.30u – 11.30u
    Voorstelling met hoopvolle getuigenissen over leven met kanker
  • 11.40 – 13u
    Workshops voor volwassenen

Inhoud van de workshops


Vermoeidheid, beweging en relaxatie

Aangepaste beweging en relaxatie helpen om vermoeidheid tegen te gaan bij kanker. In deze workshop vind je handige tips.

Praten en intimiteit

Praten (over kanker) met je partner en omgeving is vaak moeilijk. Toch is blijven praten belangrijk. Deze workshop geeft je de nodige handvaten. Ook belichten we intimiteit met je partner.

Kanker en voeding

Over gezonde voeding bij kanker vind je heel wat tegenstrijdige berichten. In deze sessie scheidt een diëtiste de feiten van de fabels.

Kanker en werk

Terug gaan werken nadat je kanker hebt gehad, is niet vanzelfsprekend. Ontdek in deze sessie hoe je de reïntegratie in je werkomgeving goed kan voorbereiden.

Psychologische begeleiding

Kanker raakt ons als mens op zoveel manieren. Aangepaste begeleiding om met de gevolgen van de ziekte om te gaan, is dan ook geen overbodige luxe. Een sessie over het wel en wee van psychologische begeleiding bij kanker.

Jong en kanker

Je staat midden in een actief leven en daar raast kanker plots als een wervelwind doorheen. Deze sessie richt zich tot jonge en actieve volwassenen die met kanker leven.

Doorlopend mogelijkheid voor ontmoetingen met lotgenoten en workshops voor kinderen.

Praktische info

Tijdstip: 3 februari 2019 van 10 – 13u

Inkom: 5 euro als gift voor een organisatie naar keuze

Plaats: Flagey, Heilig-Kruisplein, 1050 Brussel

Parking: Er is een publieke betalende parking onder het Flageyplein op 100 meter van de ingang van Flagey. Voor fietsen, scooters en bromfietsen is er een parking op het Heilig-Kruisplein.

Bus: 38, 59, 60, 71 – 38 en 71 van en naar het Centraal Station
Tram: 81 - van en naar het Zuidstation

De initiatiefnemers

‘Switch to Hope’ is een initiatief van de volgende organisaties voor mensen die leven met kanker, gesteund door Bristol-Myers Squibb:


‘Switch to Hope’ is een initiatief van de volgende organisaties met de steun van Bristol-Myers Squibb: Borstkanker Vlaanderen, CMP Vlaanderen, European Cancer Patient Coalition (ECPC), FLAYA, Hodgkin en non-Hodgkin vzw, Lymfklierkanker Vereniging Vlaanderen, Melanoompunt, Mymu, Stichting Tegen Kanker, Talkblue Vlaanderen, The Big C en Vie et Cancer.

Privacy | Social media guidelines ONCBE18NP04568-01